صنایع دستی شهر تفت

سایه سنگین فراموشی بر صنایع دستی تفت باعث شده است تا اکثر آن ها دیگر وجود نداشته باشند و یا نفس های آخر خود را بکشند.

آهنگری سنتی، منبت کاری، سبد بافی، گیوه دوزی، نمد مالی، گلیم بافی، مرکب سازی، رنگرزی، پارچه بافی و کاشی کاری، لحاف دوزی سنتی، نوغان کاری و ابریشم‌گیری از جمله صنایع دستی تفت است که برخی از آنها منسوخ و بعضی نیز فعال می باشد.

قالی بافی، سبدبافی، گیوه دوزی، چلنگری و منبت کاری در تفت از جمله هنرها و صنایع دستی تفت هستند که امروز به ندرت در حال فعالیت می باشند.

چلنگری 

یکی از صنایع دستی تفت یعنی آهنگری سبک و محلی که در آن اشیاء سبک‌وزنی مانند میخ‌طویله، میخ سرکج، نیم‌ذرع بزازی، انبر و سیخ و سه‌پایه‌ی آهنی، زنجیر و سیخانک، قلم، سنبه، منقل آهنی، چفت‌و‌ریزه، تملیک، اسکنه، مقار، درفش، جوالدوز و امثال این‌ها می‌ساختند. چلنگرها معمولاً تنها و بدون شاگرد کار می‌کردند.از جمله کارهای دیگر این چلنگران، ساختن انواع نعل بود.

برای انجام کار چلنگری فلز بریده شده یا قطع شده به شکل موردنظر را در کوره نهاده تا داغ و کمی نرم شود؛ سپس تکه آهن را با انبر گرفته و روی سندان می گذارند و با چکش روی آن می کوبند تا شکل افزار مورد نظر را بگیرد . در صورت لزوم بارها تکه ی فلز را در کوره می نهند تا دوباره نرم شده و روی آن می کوبند تا بالاخره به شکل مورد نظر و دلخواه در بیاید . برای دسته بیل و کلنگ و … معمولا از چوب تراش خورده ، استفاده می کنند . برای محکم تر شدن قطعه فلز آن را در حالی که داغ است در آب می نهند و به اصطلاح آن را آبدیده می کنند .

صنایع دستی تفت

سبد بافی

صنایع دستی تفت که مواد اولیه آن اغلب از شاخه های انار،توت وبید تهیه می شود و تنها مهارت دست های بافنده است که به آن زینت می بخشد. برای بافت سبد بسته به اندازه آن،تعدادی شاخه را در جهت عمودی روی هم قرار می دهند وبا یک ساقه باریک آنها را به هم می بافند تا ازهم جدا نشوند؛بعد با شاخه های دیگر اقدام به بافتن سبد به صورت زیگزاگ می کنند ودر پایان آنرا باقیچی قطع می نمایند.

صنایع دستی تفت

گیوه دوزی

در گذشته نه چندان دور دراغلب روستاها و محلات تفت گیوه به عنوان نوعی کفش و پاپوش اصلی، مورد استفاده قرار می گرفته است.صنایع دستی تفت مانند گیوه دوزی و تخت کشی بعداز کشاورزی و دامداری عمده اشتغال مردم این شهرستان بوده است.

گیوه دوزی دارای دو مرحله می باشد که مرحله تخت کشی آن توسط مردان و رویه‌بافی آن توسط زنان انجام می گیرد. با اینکه امروزه این صنعت از رونق افتاده، ولی هنوز افراد محدودی پیدا می شوند که آنرا زنده نگه داشته اند.

صنایع دستی تفت

قالی بافی

از میان صنایع دستی تفت ، قالی بافی از رونق بیشتری برخوردار است؛ پاکی،برپاکی،کلوزار،سوهان و….ازجمله ابزار های مورد نیاز برای بافت قالی می باشد. روکار‌گیری (گرفتن کرک های اضافی قالی) و قالی کشی (انجام کارهای خاص) نیز از جمله کارهایی است که بر روی قالی انجام می شود.

صنایع دستی تفت

 

 

جاذبه‌های گردشگری تفت

هم‌اکنون به تلگرام کافه صور بپیوندید

صبح تفت

این مقاله تا چه میزان برای شما مفید بود؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *